2 Ekim 2007 Salı

Küçük Oteller Kitabı ve Sitesi, Butik Oteller Kitabı

İlk çıktığında Türkiye'nin En Güzel Küçük Otelleri adıyla yayımlanmıştı. Şimdi neden Küçük Oteller Kitabı oldu? Çünkü ilk çıktığındaki amatör yayın yerini profesyonel yayına bıraktı. Zaten yayımlayan Nişanyan ailesi de profesyonel turizm rehberi ve işletmecisi.

Sonuç olarak kitabın ülkedeki küçük otellere rehber olma özelliği kalktı. Kitaba girmek isteyen küçük otel işletmecileri yayımcıya bedel ödemek zorundalar. İnternet sitesine girmek için de yine ayrı bir bedel sözkonusu. Hal böyle olunca bu bedeli ödemek istemeyenler bu rehberde yer alamıyor.

2007 yılında kitapçı raflarında Butik Oteller adıyla alternatif bir yayın daha gördüm. O da benzer yöntemle yayımlanan ticari bir yayın. Her ikisine de göz atılması gerekiyor. Birinde olan işletme diğerinde olmayabiliyor. Aynı zamanda her ikisinin de internet sitesini sürekli izlemek gerekli. Bilindiği gibi internet sitesinde güncellemeler daha sık ve çabuk yapılıyor.

Bu tip yayınlara para ödemek, hele her yıl yenisini almak bana göre değil. Olması gerektiğinden çok daha yüksek fiyatla satıldıklarına inanıyorum. Kitapçılara girdiğinizde, -ki artık güzel birer koltuk veya masa isteyenlerin emrinde- raftan aldığınız rehbere, oturup bir göz gezdirin. İnternet sitesi adreslerini kaydedin ve ziyaret edin. Artık hemen her tesisin kendi internet sitesi var. Rehber sitelerdeki linklerine tıklayarak doğrudan işletmenin sitesine erişebilirsiniz.

Tahminime göre Nişanyan ailesi internet sitelerini de gelir getirir haline dönüştürmek için siteleri üzerinden rezervasyon, mesajlaşma ve işletmenin sitesine erişim olanakları tanımışlar. Herhalde her birine tıkladığınızda işletmenin hanesine minik bir borç kaydı atılıyordur. Veya en azından bunu siteye üye kaydı için bir rating verisi haline dönüştürüyorlardır. Tabii en doğal hakları.


Küçük Oteller Kitabı: http://www.nisanyan.net/

Butik Oteller Kitabı: http://www.butikoteller.com.tr/

Hiç yorum yok: