2 Ekim 2007 Salı

İstanbul Boğazında Gezinti

Sırası geldikçe Beşiktaş'tan başlayarak Sarıyer'e kadar boğazda yürüyüş yapıyorum. Kimi zaman gidiş veya dönüşte belirli kısımları otobüsle katetmek gerekiyor. Son zamanlarda yeni bir seçenek keşfettim. İdo Şehir Hatları İşletmesi, kiraladığı dolmuş motorları ile boğaz seferleri yapıyor.

İstinye, Emirgan, Kandilli, Bebek, Arnavutköy ve Çengelköy rotasında zaman zaman değişen seferleri var. http://www.ido.com.tr/index.cfm?page=SubPage&kapsam=224&textid=1223&ln=TR sayfasından tarife bilgilerine erişebilirsiniz. Böylece iki nokta arasını daha zevkli biçimde katetmek veya yalnızca bu yolla bir boğaz turu yapmak mümkün. Boğazın belki en güzel yalılarını en yakından bu şekilde izleyebilirsiniz.

Bu yolu gidişte veya dönüşte kullanabileceğiniz gibi, hem gidiş hem de dönüş için kullanmakta mümkün. Uğradığı iskelelerde de ilgi çekici yerler var; kısaca birkaç noktayı önerebilirim.

Emirgan: Çay bahçelerini hepimiz biliyoruz. Mehtap Kafe adıyla aslında geleneksel muhallebici işletmesi pek çok yönden ihtiyaca cevap veriyor. Geniş ve ferah bahçesi de zaman geçirmek için ideal. Sakıp Sabancı Müzesi'de hemen onların bitişiğinde. Biraz daha ileride Emirgan Korusu ve içinde Büyükşehir Belediyesi işletmesi Beltur tarafından işletilen köşkler görmeye ve zaman geçirmeye değer.

İstinye: Boğazın en korunaklı limanlarından biri olduğu için pek çok tekne manzarayı süslüyor. Yeniköy'e doğru yürüdüğünüzde iskeleyi geçince yine bir çay bahçesi güzel boğaz manzarasıyla emrinizde. Biraz daha yürürseniz Yeniköy'de hoş lokanta ve kafeler sizi bekliyor.

Kandilli: İskele meydanında Suna Abla'nın alkollü içkisiz balık lokantasını muhakkak deneyin. Salatası enfes. Yokuşun yukarısında restore edilen eski Kandilli Kız Lisesi, şimdiki adıyla Sabancı Kültür Merkezi'nde Borsa Lokantası, kalitesi ve eşsiz manzarasıyla kaçırılmayacak bir seçenek. İskeleden kalkan motor Küçüksu yönünde biraz sonra Rahmi Koç'un yaşadığı Kont Ostrorog yalısının önünden geçiyor. Kiremit rengi boyalı yalılardan Küçüksu yönündeki. Bahçesindeki antik heykellerden anlayabilirsiniz.

Bebek: İskelenin arkasındaki kafe dışında, Divan, Starbucks, Gloria Jeans ve diğer balık lokantalarını deneyin. Parkta yürüyüş yapabilirsiniz.

Arnavutköy: Büyükşehir Belediyesi'nin Beltur işletmesinin kafe ve lokantası dışında pek çok balık lokantası, kafe ve diğer lokantaları deneyebilirsiniz.

Kanlıca: İskele meydanında lokantalar ve meşhur çay bahçesi.

Küçüksu: Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz plajı, küçüksu kasrı, öğretmenevi ve göksu deresi kıyısındaki çay bahçeleri.

Hiç yorum yok: